Tekne Mutfağı

Tekne Mutfağı

Tekne Mutfağının İncelikleri

Şimdi diyeceksiniz ki ne inceliği; “Al, pişir, ye, işte o kadar…” Ama teknede uzun süre kalacaksanız veya uzun bir seyre çıkacaksınız ne aldığınız, ne kadar aldığınız, aldığınız malzemeyi nasıl muhafaza ettiğiniz çok önem kazanıyor. Çünkü tekneler karadaki evlerimiz gibi değil; her istediğimizde markete gidemiyoruz. Aldığımız sebze ve meyveleri evdeki buzdolabına yerleştirir gibi geniş geniş de yerleştiremiyoruz. Çünkü tekne buzdolabında her milimetrekarenin önemi var. Ve daha da önemlisi tekneler nemli ortamlar oldukları için market alışverişlerimiz daha çabuk rutubetleniyor ve bozuluyor. O zaman size bu sorunlara kendimce bulduğum çözüm yollarını anlatmakla başlayayım…

Teknede Alışveriş ve Stok Yapmak

Biz teknedeyken genelde on günde bir market alışverişine gidiyoruz. Bu sebeple her gittiğimizde yaklaşık on gün yetecek kadar sebze, meyve, kuru gıda ve içecek stoğu yapmamız gerekiyor.

Alışverişe giderken listem hep hazır oluyor. Hatta teknede bir şey bitince hemen listeye ekliyorum ki, sonradan alışveriş esnasında unutmayayım. Tekne buzdolabının hacmi belli olduğu için çok fazla sebze meyve alamıyorum. Saklayabileceğimden fazla alırsam hem depolamada sıkıntı yaşarım hem de aldıklarım bozulur. Bu sebeple ne çok fazla ne çok az almayı zaman içinde öğrendim sanırım. Aklımda bir menü oluyor genelde. Mesela alışveriş esnasında on adet kabak alıyorsam; bir gün dört kabakla mücver yaparım, başka bir gün de kalanıyla dolma yaparım gibi günlük menü alternatifleri dönüyor kafamda.

İçme Suyu ve Mutfak Tüpü Konusu

Herkesin içme suyuyla ilgili çözümü farklı. Bazıları birer litrelik pet şişelerde alıyor suyunu, bazıları depodaki suyunu filtre edip onu içiyor… Biz de içme suyunu on litrelik damacanalarla alıyoruz ve teknede her zaman yaklaşık on damacana bulunmasına özen gösteriyoruz. Bu suları salondaki farş tahtalarının altında depoluyoruz. Teknedeki depolama alanlarının niceliği bu aşamada çok önem kazanıyor. Tekne sahibi olurken mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu bu bence.

Bir diğer konu da mutfak tüpü. Onu da yedekli kullanıyoruz. Bir tüpü kullanıyorken, mutlaka iki tane de yedek tüpümüz oluyor her zaman. Geçenlerde buna dikkat etmemişiz, bir tüp dolu sanıyorduk ki meğer üç tüp de boşmuş. O zaman alışverişe gidene dek soğuk gıda tüketmiştik.

Evde pek kullanmadığım ama teknede bulundurduğum bir ürün de konserve hazır gıdalar. Bu gibi tüp bitme ya da taze sebzenin bitmesi durumunda hayat kurtarıcı olabiliyor.

tekne mutfağıBakliyatları böceklenmekten korumak için hava geçirmez saklama kaplarında muhafaza ediyorum.

Güve Problemi

Sebze meyve haricinde teknede her zaman bakliyat çeşitleri de bulunduruyorum. Nohut, mercimek, fasulye gibi… Tabii bakliyatlar kuru gıda oldukları için nasılsa bozulmazlar diye fazla fazla alırdım hep ama bu sene aldığım nohutlar her defasında güvelendi. Ambalajıyla saklasam da güvelendi, ambalajından çıkarıp hava geçirmez kaplarda saklasam da güvelendi. Sonra aldığım nohutların hep aynı mağazadan aynı marka ürünler olduğunu fark ettim. Sorunun bende olmadığını o zaman anladım ve çok sevindim. Bir daha o marka bakliyat almadığım için güve sorununu şimdilik aştık sanırım. Ama yine de bakliyatları da hava geçirmez kaplarda saklayarak ömürlerini uzatabiliriz.

Salata Malzemelerini Alırken Dikkat!

Siz de fark ediyorsunuzdur; marketlerdeki yeşillikler (marul, roka, maydanoz, taze soğan vb) hep ıslak ve nemli oluyor. Islak olunca daha güzel, daha yeşil gözüküyorlar sanırım ama daha çabuk bozuldukları da bir gerçek. Bu sebeple alışveriş yaparken en çok dikkat ettiğim konulardan birisi en kuru olan yeşillikleri bulmak. Tekneye gidince de aldığım bu salata malzemelerini önce tekrar kağıt havlu ile kuruluyorum, sonra hava geçirmeyen kaplarda (kabın altına yine kağıt havlu sererek) buzdolabında muhafaza ediyorum. Kabın altına serdiğim kağıt havlu zaman içinde nemlenen yeşilliğin nemini alıp daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Ara ara da bu kağıt havluyu değiştiriyorum.

tekne mutfağıFotoğraftaki yeşillikler buzdolabında neredeyse on gündür tazeliklerini koruyorlar. İşin sırrı saklama kabının altındaki kağıt havluyu arada değiştirerek taze kalmalarını sağlamak.

İşte böyle sadece birkaç noktaya dikkat ederek karayla olan bağlantımızı minimum seviyede tutabiliyoruz. Sonrasındaysa bize mavi dünyanın tadını çıkartmak kalıyor…

 

Yazılış Tarihi :12.11.2020

MotorBoat & Yachting Dergisi, Aralık 2020 sayısında yayınlanmıştır.

 

 

Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Sailing Mia'yı Facebook'ta takip et

facebook.com/sailingmia

 

  • Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......

  • Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......

  • 2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......

  • Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......

2 Comments
  • Emre Ermin
    Posted at 14:49h, 29 Aralık Yanıtla

    yazınızı okudum. güvelenen bakliyat için, (ki tüm teknelerde pirinçten tutun herşey güvelenir. ) DEFNE yaprağı koyun içine.
    güvelenen pirinç suya atılır. hafif olanlar yüzer. böylece ayıklanmış olur. yani gevelerimiz suda yüzer.
    denizcilik böyle yapacak birşey yok.

  • Tuna Göker
    Posted at 15:47h, 05 Ocak Yanıtla

    Çok teşekkürler faydalı bilgiler için : ) Defne yaprağını yeni öğrendim ben de, ilk fırsatta deneyeceğim..

Post A Comment