Teknelerde LPG Güvenliği

teknelerde lpg güvenliği

Teknelerde LPG Güvenliği

Teknelerde LPG Güvenliği

Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne kadar uğraşsak da doğru ve güvenilir bilgiye ulaşamıyor, teknelerde LPG güvenliği için neyi nasıl yapmamız gerektiğine bir türlü karar veremiyorduk. Ve bu süreç senelerce böylece devam etti. Ta ki Aygaz’ın sunduğu LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti ile tanışana dek.

Tekne sahipleri için tüm bu zorlukları ortadan kaldırmak ve tekneleri güvenli hale getirmek için harekete geçen Aygaz, Türkiye’de bir ilki başlattı. “Aygaz Marin LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti” adını verdikleri bu hizmeti duyar duymaz randevumuzu aldık.

Aygaz Marin LPG Güvenlik ve Kontrol Hizmeti Nedir?

Sistem aslında çok basit işliyor. Mobil aplikasyon kanalıyla hizmeti satın alıyorsunuz. Sistemdeki telefon numaranızdan Aygaz’dan bir yetkili sizinle iletişim kuruyor. İstediğiniz zaman için randevunuz oluşturuluyor. Randevu gününde Aygaz teknik ekibi sizi teknenizde ziyaret ediyor. Ve öncelikle mevcut sisteminizi yani dedantörünüzü, lpg hortumunuzu ve vananızı kontrol ediyorlar. Burada önemli olan noktalar; dedantörün ve hortumun marin kullanıma uygun olup olmadığı ve doğru bağlantılara sahip olup olmadığı. Eğer her şey doğru ve uygunsa, LPG sistemine hava basıncı verilerek sızıntı kontrolü yapılıyor. Diğer ihtimalde ise, yani LPG sisteminde bir uygunsuzluk varsa; (LPG sisteminizdeki ürünler marin kullanıma uygun olmayabilir, ürünlerin kullanım süresi geçmiş olabilir, doğru bağlantılar yapılmamış olabilir) yanlış kullanılan ürünler marin versiyonlarıyla değiştiriliyor.

 Marin Tüp nedir?

Daha detaylı anlatmaya başlamadan önce sistemin ilk ve en temel üyesi olan tüpten başlamak istiyorum. Tüp en temel üyedir çünkü LPG gazı tüpte muhafaza edilmektedir. Tüplerimizi teknemizin tüp dolabında saklarız. Ancak bazı teknelerdeki tüp dolapları küçük olabilir. Bu sebeple tüpler o tüp dolaplarına sığmayabilir. Aygaz marin tüpün en büyük avantajı; dar çaplı ve kalkansız tasarımlı olması dolayısıyla en küçük tüp dolabına dahi sığmasıdır. Ayrıca bir diğer avantajı ise Aygaz Marin Tüp, Avrupa’da kullanılan marin tüplerle aynı bağlantı özelliklerine sahip olduğu için, bu ülkelerden temin edilen tüpler doğrudan kullanılabilmektedir.

Aygaz Marin tüp ailesi

Tüp Dolumu Yapmak Güvenilir mi?

Yasal kontrollerden geçmeden yasal olmayan yollarla doldurulan tüpler eksik ya da fazla doldurulabilir. Tüpünüz eksik dolarsa parasını vermiş ama karşılığını almamış olursunuz. Tam tersine fazla dolarsa da tüpün iç basıncı artıp parlama, harlama, yangın gibi kazalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda sigorta şirketleri de sorumluluk üstlenmemekte ve maalesef zararı tekne sahibine yüklemektedir.

Teknelerde LPG Güvenliği İçin Ne Yapmalıyız?

Teknemizde LPG güvenliğini sağlamak adına öncelikle LPG sistemimizi doğru ekipmanlarla kurmalıyız.

  • Doğru Tüp & Tüp dolabı
  • Doğru Dedantör
  • Doğru Hortum

LPG havadan ağır olduğu için olası bir sızıntı durumunda tabana birikir.  Bu sebeple teknelerin tüp dolabının altında standarda uygun havalandırma menfezleri yer almalıdır. Tüp dolabına tüp harici materyallerin depolanması, özellikle elektrik tesisatının bu dolapta yer alması güvenliği ciddi şekilde tehlikeye sokar.  Ayrıca daha önce bahsettiğim gibi doldurma tüpler uygun fiyatlı olabilir ancak sağlıklı ve güvenilir değillerdir.

 Doğru Dedantör ve Doğru Hortum Nasıl Olmalı?

En önemli husus dedantör ve hortumların tekne kullanımına uygun olması gerekliliğidir. Tekneler, ev ortamından farklı olarak sürekli titreşim halindelerdir. Bu sebeple dedantörlerin titreşim ve tuzlu su korozyon testlerinden geçmiş olması gerekir. Bu açıdan kendini kanıtlamış GOK markalı dedantör ve LPG hortumları kullanmak akılcı bir çözüm olabilir.

Tekne LPG sisteminde kullanılan hortumlar; gazı tüpten bakır boru tesisatına, oradan da ocağa taşırlar. Yine dedantörlerde olduğu gibi, bu hortumların da tekne kullanımına uygun olması gerekir. Yani evlerimizdeki LPG tesisatlarında kullanılan kelepçeli hortum bağlantıları teknelerde kullanılmamalıdır. Çünkü bu kelepçeli hortum bağlantıları, titreşime maruz kaldıkça yerinden oynayarak LPG sızıntısına neden olabilir. Bu sebeple teknelerin LPG tesisatında vidalı tip bağlantılara sahip esnek hortumlar kullanılmalıdır.

Teknelerde lpg tesisatı

Ayrıca bağlantı hortumlarının, LPG taşımaya uygun olarak kauçuk malzemeden olması da çok önemlidir. Yüksek basınç hava hortumları, su hortumları gibi farklı amaçlarla üretilmiş hortumlar adı üzerinde; LPG taşımaya uygun değillerdir.

Bir diğer önemli konu da; LPG hortumlarının 3, dedantörlerin ise 6 yılda bir değiştirilmesi gerekliliği. Bunu da atlamamak gerekli.

Mia’nın LPG Dönüşümü

Yukarıda bahsettiğim gibi LPG sistemiyle ilgili bizim kafamız biraz karışıktı ve Aygaz Ekibi’nden gerçekten büyük destek aldık. Öncelikle dedantörümüzün kullanım ömrü dolmuştu. Ayrıca tekne içinde salıncaklı fırının arkasında kullandığımız hortumumuz LPG hortumu yerine yüksek basınç hortumuydu. Aygaz Ekibi teknemizde bizi ziyaret etti. Sistemimizi analiz edip yanlışları gördü. Doğru ürünlerle LPG sistemimizi güncelledi. Yıpranmış, değişim süresi geçmiş dedantör ve hortumlarımızı, dünyaca ünlü GOK markasının marin kullanıma uygun ürünleri ile değiştirdik. Aygaz teknik ekibinin sahip olduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde, uygun bağlantılara sahip hortumlara ulaşmak gerçekten de çok kolay oldu.

Kaçak Testinde Kaçak Tespit Ettik

Değişim işlemi sonrasında yapılan basınç testinde, LPG sistemimizde kaçak olduğunu tespit ettik. Deneyimli Aygaz teknik ekibi elektronik test cihazı ile kaçağın yerini tespit edip sorunu giderdi. Böylece teknemizin LPG sistemini doğru bileşenler ile yenilemiş olduk. Hem de tam güvenliğe sahip olduğuna emin olduk.

Aygaz marin lpg güvenlik ve kontrol

Tüm bu dönüşümü aktardığımız YouTube Videomuzu izleyebilirsiniz.

Konunun çok önemli olduğunu ama gereken hassasiyetin gösterilmediğini düşünüyorum. O yüzden umarım sizler de bizim gibi sisteminizi doğru ürünlerle güncellersiniz. Ve teknenizi daha güvenli hale getirirsiniz…

Türk yelken camiasına bu önemli hizmeti, teknelerimizin konforunda, deneyimli teknik servisleri ile dünya standartlarında ürünlerle sundukları için sektörünün lider markası Aygaz’a Mia ailesi olarak gönülden teşekkür ederiz.

Maviliklerde buluşmak üzere Mia’dan sevgiler. 💙

Tuna

10.06.2023

Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Sailing Mia'yı Facebook'ta takip et

facebook.com/sailingmia

  • Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......

  • Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......

  • 2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......

  • Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......

No Comments

Post A Comment