Mia Yeni Sezona Hazır

Mia Yeni Sezona Hazır

İşler güçler, seyahatler, kara bakımı, eğitim haftası derken istemeden de olsa teknemizi çok yalnız bırakmıştık. Nihayetinde işlerimizi organize edip Mayıs başında, kedimiz Mia’yı da yanımıza alarak Orhaniye’deki minik cennetinde bizi bekleyen teknemize kavuştuk. Şimdi tekneyi sezona hazırlama zamanı…

Mart ayındaki Marmaris-Orhaniye arası zorlu seyrimizden sonra tekneye gelmeye fırsat bulamamıştık. Gerçi o zaman da tekneyi temizleyip bırakmıştık. Ama arada geçen zamanda hem dışı hem içi epey bir kirlenmiş.

Sezon Öncesi Temizlik Zamanı

İlk günkü yol yorgunluğu ve yerleşme faslından sonra hemen ertesi gün temizlik işlerine giriştik. Benim ilk birkaç günüm evlerimizde yaptığımız klasik, detaylı bahar temizliği havasında geçti.  Her yeri bir güzel sildim süpürdüm, toz aldım. İç temizlik bitince de Fırat’a destek olmaya dışarı çıktım. Ben gelene kadar, Fırat teknenin havuzluğu haricindeki diğer tüm tik kısımları bir güzel zımparalamış. Ve üzerine tik yağı sürmüş. Neredeyse gri rengindeki tikler kendine gelerek doğal renklerine kavuştular. Tiklerin böyle güzel bir renge kavuştuğunu görünce, havuzluktaki tiklere de beraber bakım yapmaya karar verdik. Ama henüz diğer işlerden buna sıra gelmedi.

Halatlara Bakım Önemli

Bu esnada halatlarla da ilgilenmeye karar verdik. Önce tüm halatları tatlı suda bekletip tuzdan arınmalarını sağladık. Yelken iskota halatlarının güneş ve deniz suyuna maruz kalan uçları ile serpinti körüğünün korumasında kalan uçlarını yer değiştirdik. Bu sayede halatların ömürlerini bir miktar daha uzatmış olabileceğimizi umut ediyoruz. Ana yelken ve ön yelken arabalarının halatlarını da tümden değiştirdik. Yeni gelen bu halatlar ve ön – arka yaptığımız diğer halatların uçlarına ise geçen sene yaptığımız gibi piyan yaptık. Halatlarımız çok yakışıklı oldular : )

Tekneyi ilk aldığımızda bu tür işlerle kendimizin ilgilenebileceğini hiç ummuyordum. Birileri bizim için yapar. Biz de seyrimize bakarız diye düşünüyordum. (bu işlerin zor olacağını farz ederek). Oysa kafamda büyüttüğüm gibi değilmiş. İnsan işin içine girdikçe daha iyi anlıyor bunu.

Teknenin üzerinde ne kadar krom parça varsa, hepsini tek tek cilaladım ve parlattım. Sadece bu işlem iki günümü aldı ve çok yoruldum. Ama ortaya çıkan sonuç o kadar tatmin ediciydi ki… Pırıl pırıl parlayan kromlar tüm yorgunluğumu unutturdu.

yelken seyriTekneyi sezona hazırlama işlerinden  fırsat bulamayınca seyir yapmayı özledik.

Zincir Sayacı ve Kaveleta Uyumsuzluğu

Kış bakımındayken tekneye zincir sayacı taktırmıştık. Ancak ırgatımızın eski model olmasından dolayı güncel ve yatay çalışan ırgatlara uygun olarak tasarlanan zincir sayacı kaveletamız ile uyum sağlamamıştı. Bunun için ufak bir modifikasyon geçirmesi gereken kaveletamızı bakım firması çalışanları bizim teknede olmadığımız bir zamanda gelip takmışlardı. Bizim yapmamız gerekense seyir öncesi zincir sayacının kalibrasyonunu sağlamak oldu.

Yine kış bakımındayken zincirimizin çıpa ile birleştiği yerde incelmeye başlayan uç kısmından bir miktar kestirmiştik. Kalibrasyon esnasında zincirin tamamını attık ve sayaç ile uyumunu kontrol ettik. Bu vesileyle tam ölçme şansı bulduğumuz zincirimizin 75 metre uzunluğa sahip olduğunu gördük.  Bu uzunluk çoğu yerde yeterli olmasına karşın, bazı yerlerde ve zamanlarda yeterli olmayabilir düşüncesiyle zinciri bir an önce ek parça alarak uzatmaya karar verdik.

Zincir Yığılma Problemi

Bu zincir konusuyla ilgili bir diğer sıkıntımız da daha önce de bahsetmiş olduğum gibi, tüm Jeanneau 45.2’lerin ortak sorunu olan zincir toplarken zincirin üst üste yığılması ve birinin devamlı kafasını zincir dolabına sokarak bu yığını bozma gerekliliği idi. Geçtiğimiz hafta yakın arkadaşımız olan Ali, aynı tekneden satın aldı. Ali’nin aldığı teknenin eski Alman sahibi bu zincir yığılma sorununa kendince bir çözüm geliştirmiş. Eski tekne sahibinin yığılmaya sebebiyet veren tasarım hatasına bulduğu çözüm, zincirin dolap dibi yerine dolabın tam ortasına inmesini sağlayan basit bir krom boru eklemesi olmuş. Böylece duvara dayanarak hemen yığılmaya başlayan zincir, deponun en derin yeri olan ortasında yükselip kolayca devrilebiliyor. Ali’nin bir süre bu sistemi deneyecek. Memnun kalırsa aynı basit sistemi biz de teknemizde uygulamayı düşünüyoruz. Bir başka yapabileceğimiz iyileştirme ise zincirimizi krom bir zincir ile değiştirmek olabilir fakat maliyeti sebebiyle önümüzdeki kış zinciri galvanizleme yolunu seçecek gibiyiz.

Internet Forumlarının Faydaları 

Bizim ekipte tekne bloglarını ve forumlarını benden çok Fırat takip ediyor. Özellikle de yabancı forumları takip etmeyi tercih ediyor. Bu forumlarda tekne sahipleri karşılaştıkları problemleri paylaşıp aynı problemi yaşamış kişilerden tavsiye istiyor veya başlarından geçen olayları anlatıyorlar. Bu tip paylaşımlar da bizim gibi yeni denizciler için çok güzel örnekler teşkil ediyor.

Jeanneau 45.2’lerin Ortak Sorunu

Geçtiğimiz günlerde Fırat takip ettiği yabancı bir yelken forumunda, bizimki ile aynı marka tekneye sahip bir kaptanın yaptığı uyarıda, bizim teknemizin de dahil olduğu yıllarda üretilen bazı modellerde dümen palası üst yatağı ile ilgili bir uyarı ile karşılaştı. Bu uyarı; dümen arızası durumunda yeke bağlantısının yapılması için sökülmesi gereken kapağın yıllar içerisinde az miktar da olsa tuzlu su geçişine müsaade etmesi ve altında bulunan dümen palası üst yatağının paslanmasına hatta çürümesine sebebiyet verebilmesi ile ilgiliydi. Kendi teknemizde yaptığımız kontrolde parçanın gerçekten paslanmış olduğunu gördük. Durumdan haberdar ettiğimiz diğer iki aynı tekne sahibi dostumuzdan birisinde de maalesef aynı sorun olduğu ortaya çıktı. Yeri ve işlevi sebebiyle çok sık kontrol edilmeyen hatta belki de hiç açılmayan bu kapak potansiyel bir problem kaynağı. Bu sayede biz de dümen tertibatını tanımış ve gözlemlediğimiz diğer tekne ekipmanları arasına eklemiş olduk.

Keşişleme Fırtınası

Şimdiye kadar teknede iskelede, alargada ya da denizde seyir halinde iken ciddi bir fırtınaya denk gelmedik. Mayıs başı biz tekne temizliği ve bakımları ile meşgulken sert, fırtınamsı bir rüzgar esmeye başladı. Nasılsa korunaklı iskelemizdeyiz diye hava tahmin raporlarına da pek göz gezdirmedik. Oysa akşam sağanaklarla 40 – 45 deniz mili esen rüzgar ertesi gün de hız kesmeden devam etti. Devamlı güneydoğu yönünden esen rüzgar sayesinde tekne de hep sancak tarafına yan yattı.

Kesisleme firtinaOrhaniye’de Keşişleme Fırtınası

Ben bile durumdan pek hoşnut değilken, Mia rüzgarın çıkardığı seslerden öyle bir korktu ki yorganın altından çıkmamaya karar verdi.  Neyse ki, bir buçuk gün sonunda biraz hafifleyen rüzgar, sonrasında da hiç esmeyen aşırı sıcak günlere yerini bıraktı. Bu esnada düşündüğüm şey ise, Orhaniye Bük’ünün en korunaklı kısmında iken bu kadar sert hissediyorsak rüzgarı, ‘acaba denizde bu havaya yakalananlar ne yapıyordur’ sorusu oldu. Bir gün bunu da tecrübe etmemiz gerekecek biliyorum. Ama itiraf edeyim bu düşünce beni şu anda huzursuz etmeye yetiyor.

Teknede KediFırtına sonrası Mia keyifte

Fırtına Biter İş Bitmez

Teknede iş bitmez diye boşuna dememişler. Bir yeri bitiriyorsun, başka bir şey dikkatini çekiyor. Hadi onu da yapayım diyorsun, bu sefer bir şey arıza veriyor ya da bozuluyor. İşte böyle, biz de neredeyse iki haftamızı aralıksız temizlik ve bakım işlerine adadık. Dedim ya arada bir de fırtına atlattık. Ama fırtına bitti, bizim bakım bir türlü bitmedi.

Bir gün Marmaris’e gittik; biraz teknedeki eksik malzemeleri giderelim ve biraz da mutfak alışverişi yapalım düşüncesiyle. Aldığımız tekne malzemeleri mutfak malzemelerinden hem niteliksel hem de niceliksel olarak daha fazla olarak geri döndük tekneye. İşte o anda farkettim ki, bizim iş bitmez. Her şey hazır olsun, seyre öyle çıkalım diye günler geçti. Bu arada birçok iş de hallettik tabii ama kısa bir mola iyi gelir düşüncesiyle çözdük halatları ve en son geçen sene Ekim ayında gittiğimiz Bencik Koyu’nda demirledik. 2017 yazının ilk seyrini de böylece gerçekleştirmiş olduk. Tüm denizci dostlarıma çok güzel bir 2017 sezonu diliyorum. Pruvanız neta, rüzgarınız hep kolayınıza olsun.

Jeanneau 45.2Güzel bir sezon bizlerle olsun…

 

Yazılış Tarihi :14.05.2017
Yelken Dünyası Dergisi, Haziran 2017 sayısında yayınlanmıştır.

 

Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Sailing Mia'yı Facebook'ta takip et

facebook.com/sailingmia

 

  • Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......

  • Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......

  • 2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......

  • Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......

2 Comments
  • Ahmet Bakır
    Posted at 21:24h, 22 Şubat Yanıtla

    Harikasınız… Ayrıca tüm fotoğraflar da çok başarılı 🙂 En kısa sürede bizim mahallede buluşmak ve Pink Floyd + soğuk bira yudumlamak üzere…

    • Tuna Göker
      Posted at 14:54h, 23 Şubat Yanıtla

      Sabırsızlıkla beklemeye başladık bile 🙂

Post A Comment