22 Haz Ege’de Medicane
Sanırım bir çoğunuz hatırlıyordur 2018 sonbaharında ülkemiz kıyılarına doğru gelen medicane (harikeyn)’i. Ben çok iyi hatırlıyorum çünkü tam o sıralar Hisarönü Körfezi’nde teknemizdeydik. Ve medicane tam da üstümüze doğru geliyordu.
Fazla Huzur İyi Değil Belki de…
Bir başka çok iyi hatırladığım şey ise, teknedeyken ne zaman Fırat’la birbirimize “bugün herhalde ömrümüz boyunca hatırlayacağımız kadar güzel bir gün” desek başımıza bir şey geliyor. Bu cümleyi ilk kurduğumuzda 2016 yazında, Söğüt’te sessiz bir koyda, çok güzel bir akşam üstü geçiriyorduk. Teknenin burnunda gün batımını izlerken çok mutlu ve huzurlu hissetmiştik. Ve o akşam Türkiye’de darbe girişimi olmuştu.
Aynı Cümleyi Sarf Ettik, Bu Sefer de Medicane Oldu…
Aradan geçen zamanda bu cümleyi pek kullanmamıştık. Fakat 2018 sonbaharında yaşadığımız o akşam bizim için yine çok keyifliydi ve bize bu cümleyi tekrarlatmıştı. Bencik’teki koycuklardan birine kıçtan kara olmuştuk. Takasıyla yanımıza yanaşan balıkçıdan bir balık almış, yanına da bir ufak rakı açmıştık. Tatlı bir sonbahar günü yıldızların altında inanılmaz huzurlu bir akşam geçirmiştik. Tabii huzurumuz ancak ertesi gün üzerimize doğru gelen havayı görene dek sürmüştü.
Olacaklardan habersiz Bencik’te keyif yaparken…
Medicane Geliyor, Hem de Tam Üzerimize…
Önce aramızda başlayan hava gelir mi gelmez mi tartışması, sonradan çevremizdeki denizci dostlarımızla yaptığımız fikir alışverişine dönüştü. Siz neredesiniz biz şuradayız, aman orada kalmayın, alargaya geçin, tüm zinciri serin, marinaya dönün gibi… Sonra çevredeki marinalar kırmızı alarm verdi ve olası aksi bir duruma karşı tekne sahiplerini teknelerinin başına çağırdılar.
Biz de o aşamada gayet korunaklı olduğunu bildiğimiz Bencik’te mi kalsak yoksa iskeleye mi dönsek kararsızlığını yaşadık. Hava güçlenerek üstümüze gelmeye devam ediyordu ve artık bir karar verip aksiyon almamız gerekiyordu.
Mgm.gov.tr’nin verdiği 3 günlük hava tahmin raporu
İskeleye Dönüş ve Medicane için Hazırlık Zamanı
Hava güneyden geldiği için, iskelemize dönmeye karar verdik. Çünkü koyumuz her ne kadar kuzeye açık ise, güney havalarına da o kadar korunaklı.
Hiç unutmuyorum; iskeleye döndükten sonra bir buçuk günümüz vardı hazırlanmak için. Döndüğümüz gün ve ertesi gün yani. Sonraki gün ise medicane ile tanışacaktık. İskeleye döner dönmez hazırlıklara başladık.
Medicane Öncesi Yaptıklarımız
Öncelikle çok güzel bir şekilde bağlandık. Kıçtan hem sancak hem iskele tarafından ikişer halat olmak üzere toplam dört halat, baştan iki tonoz, bir tane de iskele baş omuzluktan (rüzgarın eseceğini tahmin ettiğimiz yönden) tonoz aldık. Sonra sert rüzgarda uçabilecek her şeyi tek tek söktük.
Bimini ve serpinti körüğünü çıkardık. Krom panellerini plastik kelepçelerle sabitledik.
Güneş panellerimizi demonte ettik ve pasarella ile birlikte korunaklı bir yere kaldırdık. Bütün usturmaçaları dört bir yanımıza serpiştirdik. Ana yelkeni ve cenovayı açılmasını önleyecek şekilde sardık ve plastik kelepçelerle tutturduk. Bumbayı sabitledik. Elektriği kestik ve kabloyu topladık.
Ani bir durumda tekneden çıkmamız gerekirse diye ufak bir çanta hazırladık ve içine yanımıza almamız gereken önemli her şeyi koyduk. Yine kedimiz Mia’nın karnesi, çantası gibi onun olmazsa olmazları için hazırlık yaptık.
Predictwind aplikasyonunda gördüğümüz medicane tahmini
En Zor Kısım; Beklemek…
Yapabileceğimiz tüm hazırlıkları bitirmiştik ve her şey hazırdı hazır olmasına ama biz hazır mıydık acaba psikolojik olarak? Bu kıyılarda görülmesi tahmin dahi edilemeyecek kadar sert bir kasırga yıkıp geçmek için üzerimize doğru geliyordu. Ve biz bu kasırgayı denizin üstündeki yüzen evimizde karşılayacaktık.
Kasırga yani medicane acaba nasıl izler bırakarak üzerimizden geçecekti, neleri alıp götürecekti, ne gibi tahribatlar verecekti bize ve doğaya… Buna hazır olmak pek de mümkün değildi sanırım. O yüzden beklemek işin en zor kısmıydı.
Beklenen Medicane Gelmedi
Beklenen olmadı. Birkaç farklı kaynaktan neredeyse saat başı takip ettiğimiz tahminlerde nişan almışçasına Hisarönü Körfezi’ni vurması öngörülen Medicane önce rotasını kuzeye çevirdi, daha sonra da gücünü kaybetmeye başladı. Bu gelişme bizim için sevindirici olsa da maalesef yeni rotasında yer alan birkaç Yunan adasını ve bölgede yaşayanları ciddi miktarda hırpaladı.
Peki Medicane Dediğimiz Bu Doğa Olayı Nedir?
“Mediterranean” ve “Hurricane” kelimelerin birleşiminden oluşan Medicane; Akdeniz’de oluşuyor. Medicane’in ilk defa Eylül 2018 tarihinde Türkiye’yi ciddi boyutta etkilemesi öngörüldü. Bunun sebebi ise iklim değişikliği nedeniyle sistemin etki alanının da genişlemesi.
Türkiye’yi etkilemesi beklenen medicane, İyon Denizi’nde oluştu. Deniz suyu sıcaklığıyla beslenen bu sistemler denizin üzerine dolaştıkça gücünü artırıyor. Kuvvetli yağış ve şiddetli fırtınayı beraberinde getiriyor. Eğer Yunanistan’da hiçbir kara parçasına yükünü boşaltmadan Türkiye kıyılarına gelirse tehlike beklenenden daha büyük olabilir deniyordu. Ama en çok korkulan bu durum bizim için gerçekleşmedi. Medicane bize gelene kadar hızını kaybetti.
O Zaman Yayınlanmış Olan Bazı Yerli ve Yabancı Kaynaklara Göz Atmak İsterseniz;
https://weather.com/news/weather/news/2018-09-26-metiterranean-storm-medicane-greece-sicily
https://www.havaforum.com/tropikal-firtina-medicine-turkiye/
Umarım böyle bir olayla bir daha karşılaşmayız ancak iklimlerde meydana gelen değişiklikler bunun pek de mümkün olmadığının sinyalini veriyor maalesef…
Yazılış Tarihi :22.06.2019
- Bir sonraki yazıda; 2019 Yaz Sezonu
Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Teknelerde LPG Güvenliği
Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......
17 Haziran, 2023Uzun Bir Aradan Sonra Merhaba
Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......
26 Mart, 2023Tekneyle Kaş’a Gidiyoruz
2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......
15 Temmuz, 2022Tekneye Yıldırım Düşmesi
Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......
19 Mart, 2022
No Comments