05 Eki Kitesurf Öğrenmek
Fırat’la ara ara kitesurf öğrenmek için meraklanıp, daha sonra her seferinde bu merakı başka bir bahara erteliyorduk. Bir de doğruyu söylemek gerekirse, benim merakım çok uzun sürmüyordu çünkü kitesurf beni biraz korkutuyordu. Pek bana göre bir spor olmadığını düşünüp; ne gerek var, ben yoga yapmaya devam edeyim diyordum : ) Ta ki Lemonade Teknesi’nden Selin ve Yiğit’le tanışana dek.
Onlarla tanışmamız da şöyle gerçekleşti; Lemonade ve diğer birkaç denizci dost ile uzun bir süredir birbirimizi sosyal medyadan takip ediyor, ara ara da konuşuyorduk. Herkes yaklaşık aynı zamanlar Hisarönü Körfezi’ndeyken bir yemek organize etmeye karar verdik ve beş tekne bir akşam Zakkum Restoran’da toplandık. Çok keyifli bir sohbet ve süper bir akşam geçirdik. Bu yemeğin sonrasında hemen ayrılmayıp iki gün de İnbükü’nde demirledik ve birlikte sert havanın geçmesini bekledik. İşte o zaman Lemonade Teknesi’nin sevgili kaptan ve kaptaniçesi Yiğit ve Selin, bize Akyaka’da kitesurf eğitimi almak istediklerinden bahsettiler. Biz de bu fikre hemen balıklama atladık.
Akyaka Kite Plajı’nda eşsiz bir günbatımı
Kitesurf Öğrenmek İçin En İdeal Yer : Akyaka Kitesurf Plajı
Onlar yaptıkları araştırmada Erkan Hoca’ya rastlamışlar. Erkan Hoca’nın Hisarönünde Wind Club Hisarönü isimli bir işletmesi var. Hem Hisarönü’nde çok şeker bir pansiyonda kalıyorsunuz, hem de su sporlarıyla ilgili birçok aktivite yapabiliyorsunuz bu işletmede. Aktif tatil anlayışı ilginizi çektiyse, aşağıdaki linklere tıklayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
instagram.com/windclubhisaronu
Erkan Hoca kitesurf öğrenmek isteyen öğrencilerini ise Akyaka Kite Plajı’na götürüyor çünkü orası kitesurf öğrenmek için Hisarönü’nden çok daha uygun. Zaten Akyaka Kite Plajı Nisan’dan Ekim’e kadar olan sağanaksız sabit rüzgarı, derinleşmeyen denizi ve kum zemini ile dünyanın sayılı kitesurf noktalarından birisi.
Akyaka kitesurf plajına girmek için girişte kişibaşı 100 TL ödüyorsunuz. (2021 sezonu rakamı) Bu 100 TL karşılığında size içerideki kafede kullanabileceğiniz bir adet soft içecek ikram ediyorlar. Plaja ulaştığınızda yan yana sıralanmış birçok kitesurf okulu olduğunu görüyorsunuz. Eğer önceden araştırma yapıp hangi okula gideceğinize karar vermediyseniz okullarla sırayla görüşüp kararınızı orada da verebilirsiniz.
Bizim hocamızın çalıştığı okul Kite Maximum’du. Biz eğitimlerimizi orada tamamladık, çok da memnun ayrıldık.
Kitesurf eğitim fiyatları da şu şekilde; biz ilk 6 saat için kişi başı toplam 2000 TL ödedik. Yani 1 saat ders yaklaşık 330 TL’ye denk geldi. Ancak bu rakam sezonda iki katına çıkıyor olabilir. O sebeple sezon başı veya sezon sonu eğitim almakta fayda var. Hem fiyat açısından hem de plajda eğitim alan ve surf yapan kişi sayısı bakımından. Temmuz ve Ağustos aylarında Akyaka kitesurf plajı epey kalabalık oluyormuş.
Ekip hazır, sanırım Selin zaten suda kaymaya başlamış bile…
Kitesurf Eğitimi
Kitesurf eğitimi birebir yapılıyor. Öncelikle ekipmanı tanımakla başlıyorsunuz. Eğitmeniniz size uçurtmayı, harness sistemini, board’u, malzeme hazırlamayı ve toplamayı sırasıyla anlatıyor. Sonra sıra geliyor derslere. İlk ders karada mini bir uçurtma ile alıştırma yaparak gerçekleşiyor. Bu esnada yanınızda güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka olursa iyi olur. Mini uçurtmaya alıştıktan sonra derslere denizde devam ediliyor. Boy ve kilonuza göre ve o anki rüzgar şartlarına göre kullanacağınız uçurtmanın boyuna karar veriliyor. Biz ilk derste 9 metrekarelik uçurtma kullandık. Sonraki günlerde diğer arkadaşların uçurtma boyları büyüdü. Ben aralarında en minik olduğum ve uçurtmaya pek de hakim olamadığım için 9 metrekare ile devam ettim. Bir de ilk günler sürekli uçurtmaya bakmaktan biraz boyun ağrısı yaşayabiliyorsunuz. Ama ağrı uzun sürmüyor.
Canım pembe uçurtmamla birlikte ders öncesi : )
Denizde Kitesurf Eğitimi
Denizdeki eğitim karadakiyle benzer. Amaç uçurtmaya hakim olmayı öğrenmek. Uçurtmayı tam tepede yani saat 12 noktasında tutabilmek, 10 ve 2’ye indirmek ve sonra yeniden 12’ye çıkarabilmek. Tüm olay bu aslında. Peki bunu nasıl yapıyoruz diye sorarsanız… Uçurtmanın iplerinin bağlı olduğu bar elinizde. Barı sağa doğru çektiğinizde uçurtma sağa iniyor, sola doğru çektiğinizde tekrar 12’ye çıkıyor. Bir nevi 8 çiziyorsunuz barla. Ama uçurtmayı 10 ve 2’den daha aşağı indirmemeniz lazım. Eğer istem dışı bir şekilde bunu yaparsanız, uçurtma power zone’a giriyor ve sizi uçurabiliyor. Hele bunu bir de istemeden yaparsanız o zaman kendinizi birden sudan 2 metre yüksekte, 3 metre sürüklendikten sonra suya çakılırken buluyorsunuz. O esnada hocanız size bağırıyor; barı bırak barı bırak diye. Evet, eğitim boyunca en çok duyacağınız laf bu olabilir “Barı bırak” : )
Peki canınız acıyor mu? Hayır, çünkü düştüğünüz yer deniz. Can acıtacak bir durum yok. Zaten kafanızda kask da oluyor.
Uçurtmaya hakim olmayı öğrendikten sonraki aşama body drag. Elinizde uçurtma varken suya yatıp ayaklarınızın yerle temasını kesiyorsunuz. Bir önceki derste öğrendiğiniz uçurtmayla 8 çizip uçurtmaya yön veriyorsunuz. Bu esnada o da sizi peşinden sürüklüyor. Barı çok çekmez ya da itmezseniz epey bir bu şekilde gidip body drag yapabiliyorsunuz. Bu kısım çok eğlenceli.
Body drag kısmını da başarıyla tamamladıktan sonra artık sırada board ile tanışmak var. Yani bir yandan uçurtmaya hakim olurken, diğer yandan board’la sudan kalkıp kaymaya başlamak.
Kitesurf Eğitimi Kaç Saat Sürüyor?
İlk başta tavsiye edilen 6 saat eğitim almak yönünde. Bu 6 saatte malzemeyi tanıyorsunuz, hazırlamayı öğreniyorsunuz. Uçurtmaya hakim olmayı becerdikten sonraki aşamaysa ayağınıza board alıp sudan kalkmayı öğrenmek ve kayabilmek. Tüm bunları 3 saatte becerip, kalan 3 saatlik dersinizde kayma becerilerinizi de geliştirebilirsiniz. Ya da benim gibi board’la, 6 saatlik dersin son saatinde de tanışabilirsiniz. : )
Kayabilmeye başladıktan sonra ise sırada dönüşler var. Çünkü ilk aşamada uygulanan yöntem şöyle; bir yöne doğru kaymak, uçurtmayı 12’ye alıp durmak, tekrar sudan kalkış yapıp ters tarafa doğru kaymak. Dönüş yapmayı öğrendikten sonra hiç durmadan git gel yapabiliyorsunuz. Eğitimlere daha da devam etmek isterseniz, sonraki aşama sanırım artık atlayıp zıplamak oluyor : )
Eğitimlerini tamamlamış mutlu suratlar : )
Herkes Kitesurf Yapabilir mi?
Erkan Hocamızın dediği şey şu; yürüyebilen herkes kitesurf yapabilir. Siz daha erken öğrenirsiniz, ben daha geç öğrenirim. Ama hepimiz bir süre sonunda kitesurf yapabiliriz. Mesela bizim gruptaki herkes benden hızlı öğrendi. Ben ilk başta korkumla mücadele ettim.
Bana ilk başta uçurtmaya hakim olmayı öğrenmek biraz zor geldi. Onu çözdükten sonra kite ve board’a aynı anda hakim olabilmek zorladı. Tam ilerlemeye başlamıştım ki derslerimiz bitti ve bir daha gidemedik. Ama ben birkaç kere de olsa kayabilmeyi başardıysam, bence herkes bunu başarabilir. : )
Yazımı birkaç teşekkürle bitirmek istiyorum. İlk teşekkürüm Selin ve Yiğit’e. Bize kitesurf konusunda ön ayak oldukları ve birlikte çok keyifli vakit geçirdiğimiz için. İkinci teşekkürüm Ömer Hoca ve Erkan Hoca’ya bana gösterdikleri sonsuz sabır ve anlayış için 🙂 Üçüncü ve son teşekkürümse Kite Maximum ve tüm ekibine. Hepsi gerçekten çok güler yüzlü.
Hayat maksimumda, dı nı nın nı nı nıııın : )
Umuyorum en kısa zamanda yine görüşeceğiz…
Yazılış Tarihi :05.10.2021
- Sonraki yazıda; Teknede Akü Kaynaması
Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Teknelerde LPG Güvenliği
Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......
Uzun Bir Aradan Sonra Merhaba
Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......
Tekneyle Kaş’a Gidiyoruz
2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......
Tekneye Yıldırım Düşmesi
Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......
No Comments