Mia’nın Kara Bakımı Maceraları

Netsel Marina Kara Bakımı

Mia’nın Kara Bakımı Maceraları

Geçtiğimiz yazıda en son Fırat Kaptan’ın teknemiz Mia’yı Netsel Marina lift alanına aldığından, benimse o esnada kedimiz Mia ile birlikte kara bakımı boyunca kalacağımız kiralık eve gittiğimden bahsetmiştim. Bir nevi en heyecanlı yerinde bırakmışım sanırım… Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

Kediler yaşadıkları yeri değiştirmeyi çok sevmezler bilirsiniz. Mia’nın da yeni eve alışması birkaç gününü aldı. Önce kendine bir kuytu buldu ve kendini güvende hissedene dek oradan çıkmadı. Ben de o sırada evin eksiklerini tamamladım. Operasyonun marina tarafında ise işler hızlı bir şekilde başlamış ve devam ediyordu.

Önce Teknenin Tüm Vanaları Değişti

Kara bakımı için lifte alındıktan sonra sorunsuz bir şekilde karaya çıkan Mia’nın altı önce tazyikli su ile yıkandı. Sonra çekek alanında on gün boyunca kalacağı lokasyona götürülerek payandalara yerleştirildi. Ardından zımparalama işlemi başladı ve o günkü işlemler burada son buldu. Ertesi gün teknedeki tüm eski vanalar kesilerek çıkartıldı. Yenilerine referans olmaları için eski vanalar atölyeye taşındı. Ve coppercoat işlemi başlamadan önce yeni vanalar yerlerine takıldı.

tekne vanalarıEski ve yeni vanalar aynı karede. Eski vanalar çok fazla korozyona uğramış…

Klasik pirinç vanaların haricinde yoğun kullanılan birkaç vanada yeni tip Trudesign marka vanalar tercih ettik. Bu Trudesign vanaların özelliği metal yerine kompozit malzemeden üretilmeleri sebebiyle korozyon ve çürüme riski barındırmamaları. Bu sebeple de neredeyse ömürlük olmaları. Ancak pirinç vanalara göre bir hayli maliyetli olmaları sebebiyle değişen tüm vanaları Trudesign yapamadık.

Sıra Coppercoat’a Geldi…

Vana değişim işlemleri bittikten sonra sıra gelmişti işin en heyecanlı kısmına, yani Coppercoat’a. Bu bizim ilk coppercoat uygulayışımız olacaktı. Bakım firmalarının da coppercoat uygulanması konusundaki bilgileri maalesef bir zehirli boya gibi değil. Bu sebeple Fırat Copercoat ile ilgili bulduğu tüm kaynakları okudu, videoları izledi ve adım adım ne yapılması gerektiğini çok iyi öğrendi.

coppercoat kitiCoppercoat kiti; epoksi reçinesi, epoksi sertleştiricisi ve %99 saflıkta bakır tozundan oluşuyor.

Coppercoat’un kendi yönergelerinde bir önceki uygulamanın tamamen kazınmadan, zayıflayan yüzeylerin zımparalanmasının yeterli olduğu söylendiği için biz de mevcut kısımlardan koruyabildiğimiz kadar coppercoat’u koruduk. Sonra incelme ve dökülme olan noktalara gelshield uyguladık. Yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra coppercoat yönergelerine uygun olacak şekilde tüm teknenin altına 5 kat uyguladık.

Son gün suya atılmadan evvel boya aktive olabilsin diye ince bir zımpara yapıldı ve Mia tekrar lifte alınarak ait olduğu sulara kavuştu.

coppercoat uygulamaCoppercoat’un yapısı gereği aynı gün içinde kat kat boyanması gerekiyor. Boyanın iki gün kuruması beklendikten sonra ince bir zımparalama yapılması gerekiyor.

Tamamlanan Diğer Bakımlar 

Tekne dışında işler ilerlerken motorumuzda da hummalı bir çalışma vardı. Rutin bakımın çok ötesinde tüm soğutma sistemi elden geçti. Marş motoru ve şarj dinamosunu bakıma gönderdik.  Ayara gönderdiğimiz bujilerimizdense kötü haber geldi ve değişmeleri gerektiğini öğrendik. Hafif su kaçağı bulunan egzoz hortumumuzu değiştirdik. Bu bakımları sırasında motordan o kadar çok parça ayrıldı ki; motor bloğu bir süre yapayalnız kaldı teknede.

teknenin egzoz hortumuDeğişen eski egzoz hortumumuzla yepyeni hortum birlikte.

Rutin bakımlarını aksatmadığımızdan dolayı beş yıl boyunca hiçbir sorun yaşamadığımız ırgatımızı aynı şekilde sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmek için keçe ve rulman gibi parçalarını değiştirdik ve kapsamlı bir bakımdan geçirdik. Dört yıldır karaya çıkmadığımız için yağlamasını yapamadığımız ve aklımızı hep kurcalayan katlanır pervanemizi söktük ve geçen süreye rağmen çok iyi durumda olduğunu görerek rahatladık. Onun da tüm bakımlarını yaparak sezona hazır hale getirdik.

Cenovamızı da bir süredir ihtiyaç duyduğu tamirlerin yapılması için bakım firmasına gönderdik. Dümenleri bakım ve kontrolden geçirdik. Kırık makaraları yenileriyle değiştirdik.

Bu işlerin dışında normalde kara bakımlarının olmazsa olmazı vinç bakımı, jelkot pasta polish işleri, tik bakımları, krom parlatma gibi kozmetik hiçbir uygulamayı yapmadık. Bunlara ayıracağımız bütçeyi başka kalemlere kaydırdık. Çünkü bu işlerin tamamını sezon içinde rahatlıkla kendimiz yapabiliyoruz.

Sonuç olarak; coppercoat sayesinde karaya çıkmadan geçen dört senenin sonrasında izlediğimiz yolun bizim için doğru olduğunun sağlamasını da yapmış olduk. Bu bakım sonrasında yenilenen vanalarımız ve on yılın sonunda tazelenen coppercoat’umuz ile hedefimiz en az bir dört sene daha mecbur kalmadıkça karaya çıkmamak olacak.

Son Dakika Sürprizi; Tekne Su Aldı

Karada kaldığımız on gün boyunca her şey çok yolunda ve sorunsuz gitmişti. Bu sorunsuzluk maalesef suya atılmamızla son buldu çünkü suya kavuşan Mia’nın sintine pompası durmaksızın çalışmaya başladı. Bunun ne demek olduğuysa çok açıktı; su alıyorduk… Vanalar değişmiş olduğu için hemen akla vanaları kontrol etmek geldi ve suçlu vana kısa bir süre sonra bulundu. Maalesef klima vanasının hortumunun takılması unutulmuş. Bunun üstüne vana bir de açık bırakılmış. Bu durumda da teknenin su alması kaçınılmazdı. Diğer birkaç vanada da kaçaklar tespit ettik. Mutfak lavabosundaki deniz suyu pompasının üç yönlü vanası da çok büyük sıkıntı çıkardı.

Tabii durum böyle olunca tüm planlar değişti. Bizim niyetimiz tekne akşamüstü denize indikten sonra aynı gün marinadan çıkış yapmak ve alargaya geçmekti. Oysa işler bitmeyince hem marinada hem de kiralık evde bir gün daha konaklamak zorunda kaldık. O akşam Fırat bakım ekibinden birkaç kişiyle birlikte gece on ikiye kadar teknede kalıp tüm problemleri düzeltti. Gece eve geldiğinde yüzünden yorgunluk akıyordu.

Ertesi gün evden çıkışımızı yapıp tekrar teknemize yerleştik. İlk işimiz sintineye giren deniz suyunu temizlemek oldu. Yerleşme işlerini de bitirdikten sonra marina marketinden ufak bir alışveriş yaptık ve sonunda marinadan çıkış yaparak alargaya geçtik.

kara bakımı sonrasıYorucu bir onbir günlük kara bakımı macerası sonunda yeniden denizlerdeyiz. 

Bu yorucu on bir günlük kara bakımı sonunda yeniden özgürlüğümüze kavuştuğumuza inanamıyorduk. Ama işte hepsi bitmişti ve sonunda yeniden mavi dünyamızdaydık…Herkese mutlu ve sağlıklı bir sezon dileriz…

 

Yazılış Tarihi :13.05.2021

MotorBoat & Yachting Dergisi, Haziran 2021 sayısında yayınlanmıştır.

 

Yazı bahsedilen kara bakımı sürecini ve sonrasını “Yeni Sezona Merhaba” isimli YouTube videomuzdan izleyebilirsiniz.

Yeni yazılardan ve güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Facebook Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Sailing Mia'yı Facebook'ta takip et

facebook.com/sailingmia

 

  • Teknelerde LPG Güvenliği Tekne sahibi olduktan sonra, elimizden geldiğince her konuda bilgi edinmeye ve kendimizi geliştirmeye başladık. Gerek yelken konusunda, gerek motor konusunda, gerekse de teknenin diğer teçhizatları konusunda hep bir şeyler öğrendik. Ancak teknemizin LPG güvenliği hep bir soru işaretiydi bizim için. Çünkü ne......

  • Merhaba dostlar, O kadar uzun zamandır beyaz bir sayfa açıp karşısına oturmadım ki… Uzak kaldım blog yazılarından ve sizlerden. O yüzden kısa bir bilgilendirme yapmak, biraz da iç dökmek istedim. 2022 sezonu güzel bir sezondu. Tekneyle ilk defa Kaş Kekova taraflarına gittik biliyorsunuz. Videoları bu......

  • 2022 sezonu biraz bakım onarım işleriyle başlamış olsa da, sonunda Haziran ayının sonunda iskeleden ayrılıp güneye doğru olan seyrimize başladık. Ve tekneyle Kaş’a gidiyoruz dedik. Ama ne kadar güneye sorusunun cevabı henüz yok çünkü şu an hala Kaş’tayız. İlerleyen günler bize ne getirecek henüz bilmiyoruz.......

  • Tekneye yıldırım düşmesi hikayelerini sağdan soldan duyar, hayretler içinde dinlerdim. Bir gün bizim de başımıza gelebileceği hiç aklıma gelmemişti. Ama geçtiğimiz sezon yani 2021 yılının Ekim ayındaki bir fırtınada bizim de başımıza geldi. Bu yazıyı hazırlamamın sebebi; hem yıldırım düşmesinden etkilenen teknemizde karşılaştığımız aksaklıkları anlatmak......

 

No Comments

Post A Comment